Schoolstraat 1 - Een

Heerlijk wonen waar je nog de ruimte hebt

Omringd door natuur en met 3 steden om de hoek


Aan de rand van het dorp (in het kalme Een woon je bijna altijd aan de rand van het dorp) stond vroeger de oude dorpsschool, aan de Schoolstraat. Die heeft plaatsgemaakt voor een mooi, kleinschalig nieuwbouwproject, niks groots, harmonieus passend bij de schaal van Een. Twee bescheiden blokken, met in totaal 13 woningen, ruim opgezet aan een eigen binnentuin, ontworpen door een landschapsarchitect. 

Broederlijk naast elkaar: de twee varianten.

Centraal gelegen


Pas een eind verderop zie je de bomen aan de ‘hoofdweg’ Eenerstraat richting Norg.
Misschien wel de ideale woonomgeving: altijd buiten, overal de ruimte, op maar een paar kilometer van alle voorzieningen (bakker, supermarkt, restaurantjes en terrassen) in brinkdorp Norg, om de hoek drie steden. 

Het dorp Een ligt in de dunbevolkte, groene driehoek tussen Assen, Drachten en Groningen. Op een paar kilometer van Norg en de grens met Friesland bij Haulerwijk. De ‘bebouwde kom’ van Een (ooit drie losse kernen) is klein. Nog binnen de gemeentegrenzen ligt aan de noordkant het streekje Amerika, met recreatiemeer Ronostrand en landgoed Drentse Vennen. Welke kant je ook op wandelt of fietst vanuit Een, je mag rekenen op stilte en veel, heel veel natuurschoon.

Bereikbaarheid


Een ligt ongeveer halverwege de A7 bij Drachten (24 km, oprit naar Heerenveen-Zwolle-Emmeloord-Amsterdam of naar het oosten Groningen-Duitsland) en de A28 bij Vries en Tynaarlo (15 km, oprit naar Assen, Zwolle, Groningen en verder). Helemaal niet ver weg: de provinciale weg N373 Assen-Norg-Langelo-Roden-Peize-Eelde-Groningen. Een eindje naar het westen de N381 Drachten-Oosterwolde-Appelscha.

Er zijn goede busverbindingen vanuit Norg (5 km). Tegelijk is dat misschien wel het mooiste van kiezen voor ‘buiten wonen’ in landelijk Een: altijd lekker ver weg van drukte, lawaai en druk verkeer. ’s Avonds in de tuin is het stil.